WandelChallenge

De WandelChallenge Berkel – Enschot 

De Wandelchallenge is opgezet met het doel om mensen aan het wandelen en in beweging te krijgen. Het is mooi om te zien dat dat ook is gebeurd: mensen die dachten niet te kunnen wandelen, wandelen nu iedere dag zelf een rondje. Ook het sociale aspect blijkt heel belangrijk. We zien mensen die met elkaar koffie drinken, mensen die zelfs vooraf nog een extra rondje samen wandelen.

Er zijn heel veel verbindingen gelegd en dat is fantastisch om te zien!                                            

Annet de Wit-Rovers, fysiotherapeute – Fysio op Maat

 

14 April 2023, er staan 2  deelnemers ingeschreven voor de WandelChallenge die op 3 mei in Berkel-Enschot, van start gaat.

Op dat moment is het aantal vrijwilligers, die meelopen, nog groter dan het aantal deelnemers. Toch wel een beetje spannend….

Hoe gaan we voor meer aanmeldingen zorgen? Hoe bereiken we de doelgroep senioren? Vragen die wenog eens met elkaar onder de loep nemen. We, zijn in dit geval vertegenwoordigers van, Fysio op Maat, Sportbedrijf Tilburg, dorpsraad BE en Contour de Twern. Posters en flyers worden op door ons bedachte hotspots verspreid. In het lokale nieuwsblad krijgt de WandelChallenge aandacht en ook het verenigingsleven van Berkel-Enschot, plaatst een digitale oproep.

Onze aanpak heeft succes! 3 Mei wordt er gestart met 32 officieel ingeschreven deelnemers! We verzamelen in het Cultureel Centrum de Schalm in Berkel-Enschot. En onder het genot van een kop koffie of thee worden de deelnemers verwelkomd door de vertegenwoordigers van de betrokken organisaties. De geïnteresseerden worden verder geïnformeerd en er is ruimte om vragen te stellen.

Het enthousiasme is erg groot, zowel onder zowel de deelnemers als de begeleiding. Er worden zelfs extra inschrijfformulieren mee genomen voor buren, kennissen en vrienden.

De weergoden zijn ons op 3 mei goed gezind, wat de ervaring van de eerste keer samen wandelen extra leuk maakte. Tijdens het wandelen leren mensen elkaar kennen en ontstaan er mooie gesprekken. Het sociale aspect van het wandelen is voor de meeste deelnemers de grootste motivatie om mee te doen. Vanaf het eerste moment wordt de wens uitgesproken dat wanneer de WandelChallenge voorbij is, het wandelen wordt voortgezet met de gezellige groepen die zijn ontstaan.

Inmiddels zijn we 13 weken verder en is de groep gegroeid naar 53 enthousiaste wandelaars, verdeeld over 4 groepen die wekelijks kunnen kiezen of zij 1.5 / 2 / 3 of 5 kilometer wandelen. Door de aangeboden verschillende afstanden is er voor iedereen de mogelijkheid om mee te doen!

Dit is het resultaat van een succesvolle samenwerking!

Hulde aan de wekelijkse inzet van de fysiotherapeuten van Fysio op Maat die iedere week met 3 fysiotherapeuten meelopen en veel administratie voor hun rekening nemen. Veel dank aan de vrijwilligers, die er mede voor zorgen dat alle groepen voldoende begeleiding.

Hebben, zodat iedereen op zijn eigen niveau mee kan doen!

Vanaf de start ben ik als vrijwilliger bij de WandelChallenge betrokken. Mijn tijd vrijwillig investeren in het belang van anderen vind ik echt belangrijk.

Vrijwilligers zijn nodig en noodzakelijk om bepaalde activiteiten te realiseren. De WandelChallenge is er daar 1 van. Buiten dat ik het leuk vind om

mee te wandelen brengt het mij ook de gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen. Dat gaat ongedwongen, want tijdens de wandelingen is er tijd

om op een actieve en gezonde manier met elkaar in gesprek te gaan.                                                                    

                                                                                                                                                                                         Sjef van den Aker

                                                                                                                                                                                         Vrijwilliger wandelChallenge

16 september sluiten we 20 weken wandelen op feestelijke wijze af tijdens het NDC festival. Want de WandelChallenge is voortgekomen uit de Nationaal Diabetes Challenge. Er is die dag een groot aanbod aan activiteiten in en rondom de Ireen Wuust schaatsbaan in Tilburg.

Alle wandelgroepen uit het hele land wandelen de door hun getrainde afstand. Wil je meer weten of zelf een WandelChallenge organiseren zie https://www.nationalediabeteschallenge.nl