Klachten in het bewegingsapparaat d.w.z. in de gewrichten van de wervelkolom of van de ledematen kunnen ontstaan wanneer de betreffende gewrichten niet goed functioneren. Vaak is een kortdurende of langer bestaande overbelasting de oorzaak van de klachten. Het gevolg hiervan is dat bewegen moeizamer gaat en pijnlijker wordt. Spieren kunnen gaan verkrampen en de pijn kan gaan uitstralen naar andere delen van het bewegingsapparaat.

De manueel therapeut is in staat om enerzijds functiestoornissen in de gewrichten te verminderen of op te heffen en anderzijds de houding en bewegingen te verbeteren. Hierbij maakt hij gebruik van een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je gaat gemakkelijker bewegen en de pijn verdwijnt of wordt minder.
Het behandelprogramma bestaat verder uit het geven van instructies, adviezen en begeleiding met betrekking tot het houdings- en bewegingsgedrag.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofd- en nekpijn.
  • Nek/schouderklachten al dan niet met uitstraling naar de armen.
  • Lage rugklachten al dan niet met uitstraling naar de benen.
  • Hoge rugklachten al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn.
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek.
  • Heupklachten.

Na een eerste screening bestaat de eerste afspraak uit twee onderdelen:

  • Een vraaggesprek, waarbij de manueel therapeut een beeld krijgt van de klachten.
  • Een lichamelijk onderzoek, waarbij hij de houding en bewegingen beoordeelt en de functie van de gewrichten onderzoekt.

Zo wordt vastgesteld waar de klachten hun oorsprong vinden en beslist hij, samen met de patiënt, of manuele therapie zinvol is.
Is dat het geval, dan bespreekt  de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling.

Een manueel therapeut heeft na zijn opleiding fysiotherapie een post-HBO of masteropleiding manuele therapie gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van het menselijk bewegingsapparaat en in het bijzonder de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van de klachten te beoordelen. Zodoende kan hij voor iedere patiënt, die voor manuele therapie in aanmerking komt, een oplossing op maat aanbieden.

De kwaliteit wordt gewaarborgd door inschrijving in het Centraal Kwaliteitsregister van het KNGF.

Voor meer informatie: ziewww.nvmt.nl

Onze medewerkers die u kunnen helpen.

Eric Janssens
Ik ben Eric Janssens en ben in 1987 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hoge School West Brabant in Breda. Aanvankelijk heb ik het werken in de eerste lijn gecombineerd met de tweede lijn. In 1994 ben ik volledig intramuraal gaan werken in een multidisciplinair team in de ouderenzorg. Mijn werkveld…