De hersenen zijn het meest ingewikkelde menselijke orgaan. Ondanks de vorderingen in wetenschappelijk onderzoek is nog niet helemaal bekend hoe de hersenen werken. Dit complexe orgaan is bepalend voor ons hele wezen en regelt al het menselijke doen en laten. De hersenen zorgen ervoor dat we kunnen denken en leren, praten, lopen, lachen en eten; maar ook dat ons lichaam goed werkt. Ze bepalen wat we voelen en hoe we ons gedragen. Het is voor velen van ons verrassend om te horen dat er in en door onszelf niets gebeurt zonder dat de hersenen dit regelen en aansturen.
NAH staat voor de afkorting Niet Aangeboren Hersenletsel. Dit zijn dus neurologische stoornissen als gevolg van hersenletsel. Voorbeelden van neurologische aandoeningen zijn ondermeer het Cerebro Vasculaire Accident (CVA), ook wel herseninfarct of hersenbloeding genoemd. Maar ook aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en Multiple Sclerose (MS).
Een beroerte is in Nederland de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Elk jaar krijgen naar schatting 41.000 Nederlanders voor het eerst een beroerte. Dat zijn meer dan 100 personen per dag! Jaarlijks krijgen ook nog eens 7000 mensen voor de tweede keer een beroerte. Het percentage personen dat een (of meerdere) beroerte heeft doorgemaakt neemt sterk toe met de leeftijd.
Niet aangeboren hersenletsel kan het functioneren van patiënten in het dagelijks leven ernstig beïnvloeden en de zelfredzaamheid beperken.
Neurorevalidatie richt zich op het weer aanleren van functies en vaardigheden. Het is dan ook erg belangrijk om in de eigen woon- leefsituatie te trainen. Uw fysiotherapeut zal dan ook welhaast zeker bij u thuis komen oefenen. Helaas kan het zo zijn dat volledig herstel na verloop van tijd buiten bereik blijft en functionele belemmeringen blijven bestaan. In dat geval kunnen specifieke hulpmiddelen en aanpassingen een uitkomst bieden.
Fysio-op-Maat Tilburg-West/Fysio-op-Maat Berkel-Enschot neemt deel aan Multidisciplinaire eerstelijns NAH-zorg Tilburg (MENT) en Parkinsonnet. Hierbij wordt multidisciplinair samengewerkt met andere hulpverleners.