Dry needling

Dry needling is een methode waarbij acupunctuurnaalden geplaatst worden op pijnpunten, (triggerpoints-TP) in de spieren. Deze punten ontstaan bij acute of chronische pijn. Dry needling wordt met name hiervoor toegepast. Daarnaast is dry needling ook geschikt om pijnklachten te behandelen die ontstaan bij bijvoorbeeld arthrose, fibromyalgie of whiplash.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint kan aanvoelen als pijnlijke plek, knoop, strakke band of een patroon van uitstralingspijn. Meestal ontstaan deze TP’s door spieroverbelasting of een spiertrauma. In eerste instantie ontstaat er een actief TP wat binnen 3 weken verandert in een continu aanwezig pijnpunt. Het gevolg is een pijnpatroon waardoor er mogelijk verminderde kracht of beweeglijkheid ervaren wordt.

Bij de techniek dry needling wordt de naald in het TP geplaatst waardoor deze “uitgeschakeld” wordt. Hierbij kan er een korte reflex door de naald opgewekt worden in de spier, die zich vervolgens even aanspant. Na de behandeling kan het herstel zich inzetten waardoor de pijn afneemt en de beweeglijkheid en kracht weer toenemen. Bij dry needling kan het gevoel intens zijn. Een pijnlijk of strak gevoel kan 1-2 dagen aanhouden.

De fysiotherapeut die bij ons in de praktijk de dry needling behandeling uitvoert is tevens een ervaren acupuncturist, zodat de behandeling aangepast kan worden qua intensiteit die bij u past.

Onze Medewerker die u kan helpen Simone Timmermans.