Oedeem (zwelling) is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel tussen de cellen van het lichaam. Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van lichaamsvocht. Er bestaan verschillende vormen van oedeem, zoals:
- Lymfoedeem (primaire = aangeboren) /( Secundaire= na operatie of bestraling)
- Veneus oedeem
- Lipoedeem
De behandeling voor oedeem zal uit een aantal onderdelen bestaan:
- Manuele lymfedrainage: een massagetechniek gericht op het stimuleren van het lymfesysteem.
- Compressietherapie: door middel van zwachtelen en een therapeutisch elastische kous.
- Fascie therapie: een massagetechniek gericht is op het los maken van het bindweefsel(verklevingen) onder de huid en van littekens.
- Oefentherapie.
- Lymftaping.
- Advies over huidverzorging.
Na een oedeemfysiotherapeutisch onderzoek wordt, samen met u, een behandelplan opgesteld. Zo wordt er ook aandacht besteed aan andere problemen van het bewegingsapparaat.
Oedeemfysiotherapeuten hebben na de basisopleiding een post HBO-opleiding oedeemfysiotherapie gevolgd. De kwaliteit wordt gewaarborgd door inschrijving in het Centraal Kwaliteitsregister van het KNGF.
Omdat bij mensen met lymfoedeemklachten vaak chronische aandoeningen een rol spelen, is het veelal mogelijk vanaf de 21ste behandeling in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Hiervoor kunt u het best contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Voor meer informatie zie www.nvfl.nl en www.fyneon.nl