Zorg buiten Europa straks uit basispakket

Nederlanders die buiten Europa reizen hebben meer dan alleen een basisverzekering voor de ziektekosten nodig. Minister Schippers van Volksgezondheid zal volgende maand voorstellen doen om de werelddekking uit het basispakket te halen.

De minister denkt zo jaarlijks zestig miljoen euro te kunnen bezuinigen op de zorgkosten in het buitenland. De maatregel was al eerder aangekondigd; het wetsvoorstel zal nu in september naar de Tweede Kamer worden gestuurd.
De zorgkosten in Europa blijven vergoed. Als men in Europa medisch hulp nodig heeft kan men blijven rekenen op een vergoeding vanuit het basispakket.

Om het schrappen van de werelddekking mogelijk te maken, moeten enkele verdragen worden aangepast, waaronder die met Turkije en Marokko. Op dit moment wordt daarover onderhandeld, maar die gesprekken verlopen moeizaam. Marokko en Turkije verzetten zich. Jaarlijks wordt er voor ongeveer tien miljoen euro aan zorg in Turkije vergoed en vijf miljoen in Marokko. Verzekeraars willen nog niet reageren.

Bron: Medicalfacts

Gevonden op:
http://www.medicalfacts.nl/2013/08/01/zorg-buiten-europa-straks-uit-basispakket/

Leave a comment