Het woord Fascia staat voor de bindweefselstructuren die alle spieren, gewrichten, botten en organen omgeven. Het staat voor een groot netwerk dat alle structuren in het lichaam met elkaar verbind. Naast het verbinden zorgt het ook ervoor dat de spieren en zenuwen soepel en zonder wrijving langs elkaar heen kunnen bewegen. Omdat de fascia veel zenuwuiteinden bevatten, kunnen ze naast het registreren van bewegingen en houdingen ook pijn waarnemen. Een slechte conditie van de fascia kan pijnklachten veroorzaken.

Door verklevingen in de fascia kunnen spieren en gewrichten ook beperkt worden in hun bewegelijkheid. Dit zien we bijvoorbeeld na verklevingen, verstuiking, rondom littekens en of na bestralingen.

Naast verklevingen kunnen er ook verstoringen ontstaan binnen de fascia netwerken door bijvoorbeeld; blessures, trauma’s, een slechte houding/werkhouding, overbelastingen maar ook door stress.

Doordat de fascia uit een netwerk bestaat, kan het zijn dat pijnklachten soms op een andere plaats worden waargenomen dan waar eigenlijk de oorzaak zit. Daarom wordt er niet alleen gekeken naar de plaats waar u de klachten ervaart, maar ook naar de rest van het lichaam.

Na een fascia onderzoek wordt, samen met u, een behandelplan opgesteld. Zo wordt er ook aandacht aan besteed aan andere problemen van het bewegingsapparaat.

De behandeling bestaat uit:

  • Massage; Gericht op de bindweefselstructuren om alle structuren weer soepel langs elkaar te laten lopen en opheffen van verklevingen.
  • Triggerpoint: Het opheffen van spierblokkades.
  • Zelfmassage: Aanleren hoe je zelf de fascia in beweging kan houden.
  • Oefentherapie: Fascia yoga en het rekken/strekken van de fascia om de fascia op lengte te brengen en te houden

Onze medewerkers die u kunnen helpen.

Imke van Hoek – van Dorp
In 2004 ben ik afgestudeerd als algemeen fysiotherapeute aan de Hogeschool te Leiden. Na een jaar in de eerste lijn te hebben gewerkt, ben ik in 2005 me gaan specialiseren in de manuele lymfdrainage. Na 3 jaar te hebben gewerkt als oedeemfysiotherapeut, wilde ik graag meer kennis opdoen in de…