In de Europese Fysiotherapie Richtlijn voor de ziekte van Parkinson wordt oefentherapie aanbevolen. De aanbevolen voorwaarden van de oefeningen zijn: functioneel, repetitief, grote amplitude, hoge snelheid en met aandacht. PWR (Parkinson Wellness Recovery) is een manier van oefenen die aan deze aanbevelingen vanuit de richtlijn voldoet. Deze methode is ontwikkeld door Dr. Becky Farley. Zij is er in geslaagd uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek om te zetten in een specifiek oefenprogramma voor Parkinson patiënten.

Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat intensiever en groter bewegen een positief effect heeft op het bewegingspatroon. Het blijkt dat activatie optreedt van de diepe kernen in de hersenen als er intensiever word bewogen en dat de dopamine productie en verspreiding word geactiveerd.

De Parkinson Wellness Recovery methode daagt mensen uit en laat ze voelen en ervaren dat ze meer kunnen dan ze denken. Het maakt je bewust dat de spieren niet beschadigd zijn, maar dat er te weinig dopamine geproduceerd word waardoor het lichaam verstijfd en trager gaat bewegen. Na het volgen van de therapie ervaart men dat de kwaliteit van leven omhoog gaat doordat dagelijkse activiteiten zoals lopen, omdraaien in bed, gaan zitten en opstaan sterk verbeteren. Ook kan er sprake zijn van een positief effect op non-motorische klachten zoals slaap, obstipatie, humeur, cognitie en zelfvertrouwen.

Onze medewerkers die u kunnen helpen.

Eric Janssens
Ik ben Eric Janssens en ben in 1987 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hoge School West Brabant in Breda. Aanvankelijk heb ik het werken in de eerste lijn gecombineerd met de tweede lijn. In 1994 ben ik volledig intramuraal gaan werken in een multidisciplinair team in de ouderenzorg. Mijn werkveld…
Wendy van Vessem – Musters
Ik ben Wendy van Vessem-Musters, en afgestudeerd aan Avans Hogeschool te Breda in 2011 als algemeen fysiotherapeut. Na mijn afstuderen heb ik in een eerstelijns praktijk in Tilburg gewerkt. Vervolgens ben ik begonnen in Boxtel, waar ik veel ouderen heb gezien in een verzorgingstehuis. Daar heb ik mijn belangstelling ontwikkeld…