Bijna iedere huisarts heeft de laatste tijd te maken gehad met een patiënt die geen geld zegt te hebben voor een behandeling. Ze halen de voorgeschreven medicijnen niet op of gaan niet naar een fysiotherapeut of psycholoog…
Vooral lager opgeleide mensen geven aan dat ze geen geld hebben om het doktersadvies op te volgen.
Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde enquête onder een achtste van de Nederlandse huisartsen. De online enquête naar zorgmijden is uitgevoerd door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in samenwerking met de NOS.
Iedere verzekerde heeft een verplicht eigen risico van 350 euro, dat wil zeggen dat iedereen die kosten voor zorg zelf moet betalen. Een bezoek aan de huisarts wordt altijd vergoed uit de basisverzekering.
‘Als een patiënt het advies van de arts niet opvolgt, kan dat verregaande gevolgen hebben’, zegt LHV-voorzitter Steven van Eijck. ‘Stel dat iemand blijft doorlopen met een beenblessure omdat er geen geld is voor de fysiotherapeut en na een tijd moet er een operatie komen omdat het probleem onbehandeld is gebleven. Dat is veel duurder, niet alleen voor de patiënt maar ook voor de maatschappij.’
Van Eijck zegt dat de economische crisis de spreekkamer van de huisarts binnen is geslopen. ‘Huisartsen merken sowieso dat hun patiënten in de spreekkamer steeds meer over hun financiële problemen praten.’
Het is voor het eerst dat deze grote enquête is gehouden onder huisartsen. Het is dus niet te zeggen in hoeverre mensen voorgaande jaren geen gehoor gaven aan doorverwijzingen van hun huisarts.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid laat via een woordvoerder weten al gedegen onderzoek te doen naar de mogelijke gevolgen van de verhoging, sinds januari 2013, van het eigen risico. Dit onderzoek is begin volgend jaar klaar. Als er veranderingen in bijvoorbeeld het doorverwijsgedrag zijn, dan worden die in dat onderzoek zichtbaar. Eerder is de zorgtoeslag voor de laagste inkomens met hetzelfde bedrag verhoogd als het eigen risico is verhoogd. De laagste inkomens gaan er daardoor in koopkracht niet op achteruit, aldus de woordvoerder.
Bron: ANP