Bewegen met COPD

Bewegen met COPD: de meesten moeten er niet aan denken. Het voelt tegennatuurlijk en de benauwdheid neemt in eerste instantie alleen maar toe. Toch levert bewegen op lange termijn veel op. Patienten krijgen een betere conditie en zijn minder vatbaar voor een longaanval. Makkelijk is het zeker niet, lonend wel.
Bewegen met COPD is ook vaak een uitdaging. Het kost u meer moeite dan iemand zonder longklachten. Toch is voldoende beweging juist voor mensen met COPD erg belangrijk. Beweging traint de spieren en geeft u een betere conditie, zodat u minder snel moe bent en sneller herstelt van griep of ziekte.

Waarom is bewegen met COPD zo belangrijk?
Uw klachten kunnen er door afnemen
Uw conditie wordt beter
U bent minder snel kortademig
Uw dagelijkse bezigheden gaan makkelijker
U krijgt meer energie
Uw botten worden sterker
U slaapt beter
U bent meer ontspannen
Uw spierkracht verbetert
U herstelt sneller van griep of verkoudheid
U heeft een kleinere kans op een longaanval of ziekenhuisopname
U heeft een grotere kans om weer aan het werk te kunnen

Welke vormen van bewegen zijn goed?
Alle vormen van bewegen zijn goed. U hoeft dus niet op de loopband in de sportschool, als u daar niet van houdt. Met een wandeling naar de supermarkt heeft u al een hele stap gezet. Bovendien kunt u de vormen van bewegen afwisselen. Veel mensen met COPD doen aan wandelen, tuinieren, fietsen, golf, yoga of een rustige vorm van cardiofitness. U kunt zelf vaak het beste inschatten wat u wel en niet kunt doen. Kiest u vooral een manier van bewegen waar u zich prettig bij voelt, dan is de kans extra groot dat u in beweging blijft.
Een longapp kan helpen het bewegen vol te houden en bij te houden.

Bewegen met een fysiotherapeut
Vindt u het prettig om onder begeleiding van een fysiotherapeut te bewegen? In Nederland zijn er fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in begeleiding van mensen met COPD. Het maken van een afspraak kan een prettige stok achter de deur zijn.

Wat kunt u verwachten van de fysiotherapeut?
Met de fysiotherapeut stelt u een trainingsprogramma op dat past bij wat u kunt. Een programma bewegen met COPD bestaat bijvoorbeeld uit:
Algemene conditietraining: bijvoorbeeld traplopen, fietsen of zwemmen.
Krachttraining: bijvoorbeeld met gewichten of elastieken.

Longrevalidatie
Mensen met ernstige COPD krijgen soms van de zorgverlener (zoals de huisarts, longarts of longverpleegkundige) het advies om te starten met longrevalidatie. Aanmelding loopt via de zorgverlener. Bij longrevalidatie werkt u samen met verschillende zorgverleners aan een gezonde leefstijl. U leert er hoe u zo goed mogelijk voldoende kunt bewegen. Ook leert u over gezonde voeding en het omgaan met een chronische ziekte.

Bron: Medicalfacts

Leave a comment