U kunt ons ook bereiken via Whatsapp

 

06 13 35 03 00

Binnen een uur reactie tijdens kantoortijden (geen belnummer)

Other languages

PWR : behandelmethode voor Parkinson

In de Europese Fysiotherapie Richtlijn voor de ziekte van Parkinson wordt oefentherapie aanbevolen. De aanbevolen voorwaarden van de oefeningen zijn: functioneel, repetitief, grote amplitude, hoge snelheid en met aandacht. PWR (Parkinson Wellness Recovery) is een manier van oefenen die aan deze aanbevelingen vanuit de richtlijn voldoet. Deze methode is ontwikkeld door Dr. Becky Farley. Zij is er in geslaagd uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek om te zetten in een specifiek oefenprogramma voor Parkinson patiënten. 
Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat intensiever en groter bewegen een positief effect heeft op het bewegingspatroon. Het blijkt dat activatie optreedt van de diepe kernen in de hersenen als er intensiever word bewogen en dat de dopamine productie en verspreiding word geactiveerd. 
De Parkinson Wellness Recovery methode daagt mensen uit en laat ze voelen en ervaren dat ze meer kunnen dan ze denken. Het maakt je bewust dat de spieren niet beschadigd zijn, maar dat er te weinig dopamine geproduceerd word waardoor het lichaam verstijfd en trager gaat bewegen. Na het volgen van de therapie ervaart men dat de kwaliteit van leven omhoog gaat doordat dagelijkse activiteiten zoals lopen, omdraaien in bed, gaan zitten en opstaan sterk verbeteren. Ook kan er sprake zijn van een positief effect op non-motorische klachten zoals slaap, obstipatie, humeur, cognitie en zelfvertrouwen. 

Om deze methode toe te kunnen passen tijdens de behandeling moet er een scholing vanuit ParkinsonNet gevolgd worden gedurende 2 dagen. In de praktijk hebben Carole van Iersel en Wendy van Vessem-Musters deze scholing gevolgd.

U kunt ons ook bereiken via Whatsapp

 

06 13 35 03 00

Binnen een uur reactie tijdens kantoortijden (geen belnummer)

Other languages